Jeśli chcecie odpocząć od mięsa lub z reguły od niego stronicie, możecie skorzystać z któregoś z przepisów na oszukane kotlety – zrobione z kaszy pęczak, bulgur, gryczanej czy jaglanej. Podane z surówką czy jako dodatek do burgerów będą świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Wariacji na temat zastępowania mięsa składnikami roślinnymi jest nieskończenie wiele. Internet to kopalnia kulinarnych inspiracji – nie musimy w stu procentach odtwarzać znalezionego przepisu. Zabawa polega na eksperymentowaniu, wymienianiu składników, przyprawianiu potrawy „po swojemu” – czasem metodą prób i błędów możemy odkryć nowe popisowe danie.
Co przygotować na weekendowy obiad? Nie tylko rosół i schabowy
Jeśli macie ochotę na coś smacznego i kalorycznego, oto propozycja dla Was. Skierowana jest do wielbicieli przysmaków ze znanej restauracji typu fast food – domowa wersja jest jednak zdrowsza, smaczniejsza i tańsza. Kurczak w złotej, chrupiącej, pikantnej panierce sprawdzi się także jako dodatek do frytek czy pieczonych ziemniaków – łódeczek. Możemy też połączyć go z miksem kolorowych sałat i zawinąć w tortillę. Kwestię dodatków pozostawiamy Wam - macie okazję wykazać się tu kreatywnością, wedle upodobań. Podobno przepis na kurczaka serwowanego w popularnej restauracji jest tajemnicą – jednak nie ma rzeczy niemożliwych. W sieci możemy znaleźć masę przepisów na przygotowanie tego przysmaku. Sprawdziliśmy – własnej roboty jest jeszcze lepszy!Propozycje dla wielbicieli makaronów – te dania są szybkie, smaczne i także mogą być przedmiotem eksperymentów kulinarnych. Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta, makaron z pesto, makaron z mięsem i serem zapiekany w sosie pomidorowym... A może wolicie jednak pogotować trochę dłużej i zrobić lasagne? Pomysłów jest tyle, a tylko dwa dni!
Gotowanie po łódzku. Przepisy z najlepszego kulinarnego bloga w Łodzi
Szukając inspiracji obiadowych trafiliśmy na stronę łódzkiej blogerki kulinarnej Magdy Klimaczak. Na blogu Dare to cook dzieli się przepisami i fotografiami kulinarnymi, na widok których od razu zrobiliśmy się głodni. Podrzucamy pochodzące z bloga przepisy na pesto i makaron aglio e olio e peperoncino.Domowe pesto
- zielone resztki: pietruszka, rukola, kolendra, bazylia ok. szklanka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka ziaren słonecznika
- 1 duża łyżka ziaren dyni
- 100 ml oleju słonecznikowego – olej czarny słonecznik
- 20 g parmezanu
- sól
Pestki prażymy na suchej patelni, aż będą pięknie pachniały i lekko się zrumienią. Wszystkie składniki blendujemy, lub siekamy. Pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji. Jeśli pesto jest zbyt suche, dodajemy oliwę.
Makaron aglio e olio e peperoncino
- 2 gniazdka domowego makaronu, lub naszego ulubionego suszonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 suszone peperoncini, lub 1 świeża
- oliwa z oliwek
- parmezan
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odlej 1 łyżkę wody i odcedź kluski. Na rozgrzaną patelnię wlej ok. 5 łyżek oliwy, dodaj pokrojony w plastry czosnek i skruszoną papryczkę peperoncino, smaż ok. minuty. Dodaj makaron i łyżkę wody spod gotowania. Podawaj gorące posypane szczodrze parmezanem i przybrane pietruszką.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.