reklama
reklama

„Ramen może być pretekstem do wyjścia z domu – to danie rozgrzewa i otula”. Pora na szósty Ramen Festival!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Łódź po godzinach Wielu miłośników ramenu czekało na te dni. Od 4 do 13 listopada w Łodzi, Zgierzu, Łasku i Bełchatowie będzie można próbować rozmaitych wersji tej rozgrzewającej japońskiej potrawy. O tym, dlaczego dobrze jeść ramen jesienią, rozmawiamy z Izabellą Borkowską z Jemy w Łodzi.
reklama

Ramen Festival po raz szósty. Listopad będzie smakować japońskim makaronem

Aż cztery miasta wezmą udział w szóstej edycji Ramen Festivalu. Miłośnicy rozgrzewającej zupy ze słynnym japońskim makaronem i pysznymi dodatkami długo czekali na to święto. Dań festiwalowych będzie można próbować przede wszystkim w Łodzi. Poza jej granicami do Ramen Festivalu przyłączyły się lokale ze Zgierza, Łasku i Bełchatowa. 

Zgierskie restauracje, które wezmą udział w imprezie to Sushi Kushi, Ramenshop i Sushi Smaki. 

33 restauracje przygotowały 24 rameny. Różne liczby wynikają z faktu, że lokale należące do jednej sieci przygotowują jedną wersję potrawy. Zdarza się też, że w jednym miejscu spróbujemy dwóch festiwalowych dań – w wersji mięsnej i roślinnej. 

– W tym roku w ofercie festiwalowej znalazły się cztery wegańskie propozycje. W szóstej edycji wydarzenia startują dwie restauracje serwujące wyłącznie kuchnię roślinną i dwa lokale, które przygotowały wersję mięsną i bezmięsną – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. 

W trakcie tegorocznego wydarzenia pojawią się również wątki superbohaterskie. Gościem specjalnym festiwalu będzie RaMen, super bohater w tematycznym przebraniu będzie odwiedzał festiwalowe lokale i próbował zaczarować jedzenie gości. Ci, którym uda się zrobić mu zdjęcie mają szanse na wygranie nagród w konkursie – plakatów i zaproszeń do restauracji.

– Chociaż w ostatnim czasie nie można narzekać na pogodę, listopad jest dla nas jednym z najtrudniejszych miesięcy w całym roku – jesteśmy mniej aktwyni, tęsknimy za ciepłymi miesiącami i długimi dniami. Ramen może być pretekstem do wyjścia z domu, to danie rozgrzewa nas i otula. Co fascynujące – na bazie jednego dania można stworzyć tak wiele różnych kompozycji. Z tego, co wiem, to niektóre osoby szykują całe trasy ramenowe, aby porównywać i smakować kolejnych wersji – tłumaczy organizatorka. 

Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje. Pierwsza już 5 listopada w studiu Book&Cook, w którym Bartosz Snecz Dębski wraz z uczestnikami ugotują od podstaw ramen według autorskiego przepisu. Trzy dni później (we wtorek 8 listopada) w restauracji Sendai w Monopolis odbędzie się wyjątkowa kolacja, oczywiście z ramenem w roli głównej. Poza skosztowaniem japońskiej kuchni uczestnicy będą mieli okazję usłyszeć o tajnikach przygotowania ramenu, sami dobiorą dodatki do swojego dania (dzięki czemu każdy ramen nabierze indywidualnego charakteru) oraz spróbują sake produkcji szefa kuchni Michała Przybysza. 

Wydarzenie rozpoczyna się w piątek 4 listopada i potrwa 10 dni. W galerii powyżej umieściliśmy listę festiwalowych dań. 

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Najlepsze i unikalne treści ze Zgierza i okolicy

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama