reklama

Czy można ominąć autobus stojący na przystanku? Odpowiedź nie jest oczywista

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Czy można ominąć autobus stojący na przystanku? Odpowiedź nie jest oczywista - Zdjęcie główne
Autor: archiwum / umł | Opis: Odpowiedź zależy od oznakowania, szerokości drogi i sytuacji na przejściu.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
ŁódzkieAutobus zatrzymany na przystanku często blokuje przejazd, szczególnie na wąskich ulicach. Wielu kierowców zastanawia się wtedy, czy można go ominąć, gdy na jezdni znajduje się podwójna linia ciągła lub w pobliżu są przejścia dla pieszych. Odpowiedź zależy od oznakowania, szerokości drogi i sytuacji na przejściu.
reklama

Czy wolno ominąć autobus na przystanku? Wszystko zależy od oznakowania

Podstawowe znaczenie ma oznakowanie poziome. Jeśli na jezdni znajduje się podwójna linia ciągła, czyli znak P-4, kierowca nie może na nią najeżdżać ani jej przekraczać. Jeżeli ominięcie autobusu wymagałoby takiego manewru, jest ono zabronione.

Nie oznacza to jednak, że podwójna linia ciągła zawsze uniemożliwia przejazd obok stojącego autobusu. Jeżeli jezdnia jest na tyle szeroka, że samochód zmieści się obok pojazdu bez najeżdżania na linię ani jej przekraczania, ominięcie może być dozwolone. Warunkiem jest zachowanie bezpiecznego odstępu i upewnienie się, że manewr nie spowoduje zagrożenia.

Inaczej wygląda sytuacja, gdy na drodze jest linia przerywana. Wtedy można ominąć stojący autobus, jeżeli pozwalają na to warunki ruchu. Kierowca musi jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ zza pojazdu mogą wyjść pasażerowie.

reklama

- Gdybym rejestrował i zgłaszał za każdym razem, gdy w Łodzi kierowcy mnie omijają na podwójnej ciągłej, to policja jeździłaby radiowozami Ferrari. Tyle mandatów mogliby wypisywać 

- śmieje się kierowca autobusów w łódzkim MPK.

- Codziennie takich sytuacji obserwuję co najmniej kilkadziesiąt. Zależy to też od tego, której linii autobus prowadzę. Np. jadąc autobusem linii 73 przez ulicę Hipoteczną, przy skrzyżowaniu z Olsztyńską regularnie omijają mnie kierowcy, kiedy stoję na przystanku. Część z nich nie chce źle, bo manewr zaczynają jak jest linia przerywana. Nie wiedzą, że chwilę później robi się podwójna ciągła i wpadają trochę w pułapkę 

- dodaje kierowca. 

Autobus bez zatoki. W tym przypadku trzeba się zatrzymać

reklama

Szczególne zasady dotyczą przystanków, na których pasażerowie muszą korzystać z jezdni, aby dostać się do autobusu lub dojść na chodnik. Chodzi o oznaczone przystanki znajdujące się poza chodnikiem lub drogą dla pieszych, które nie mają wysepki dla pasażerów.

Zgodnie z art. 26 ust. 6 Prawa o ruchu drogowym kierowca musi zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok takiego przystanku. Jeżeli nie ma na nim wysepki, a autobus stoi lub wjeżdża na przystanek, kierujący samochodem ma obowiązek zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby umożliwić pieszym swobodne dojście do autobusu lub chodnika.

Przepis ten dotyczy bezpośrednio przystanków tramwajowych, ale ustawa nakazuje stosować go odpowiednio również do innych pojazdów komunikacji publicznej, w tym autobusów.

reklama

W praktyce oznacza to, że nie zawsze wystarczy sprawdzić, czy można ominąć autobus bez przekraczania podwójnej linii ciągłej. Jeżeli przystanek spełnia warunki opisane w tym przepisie, kierowca musi umożliwić pasażerom bezpieczne dojście do pojazdu.

Autobus w zatoce przystankowej. Czy można przejechać obok?

Jeżeli autobus zatrzymał się w zatoce, a pasażerowie mogą swobodnie korzystać z chodnika, kierowca samochodu może go ominąć. Nadal musi jednak przestrzegać oznakowania i upewnić się, że manewr jest bezpieczny.

Szczególną uwagę trzeba zachować, gdy w pobliżu znajduje się przejście dla pieszych. Sam fakt, że za autobusem są pasy, nie oznacza automatycznego zakazu omijania stojącego pojazdu. Obowiązuje jednak zakaz omijania pojazdu, który zatrzymał się, aby ustąpić pierwszeństwa pieszemu.

reklama

Nie wolno też przejeżdżać obok autobusu w sposób, który zagraża osobom wysiadającym lub wsiadającym. Ograniczona widoczność zza dużego pojazdu powinna skłonić kierowcę do zmniejszenia prędkości i zachowania szczególnej ostrożności.

Autobus wyjeżdża z przystanku. Kiedy trzeba go przepuścić?

Osobne zasady dotyczą autobusów, które chcą włączyć się do ruchu. Zgodnie z art. 18 Prawa o ruchu drogowym kierowca zbliżający się do oznaczonego przystanku autobusowego na obszarze zabudowanym musi zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić autobusowi włączenie się do ruchu.

Warunek jest jeden: kierowca autobusu musi wcześniej zasygnalizować kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wyjazdu z zatoki na jezdnię.

Nie oznacza to jednak, że autobus może wjechać na jezdnię bez upewnienia się, że nie spowoduje zagrożenia. Przepisy nakładają taki obowiązek również na kierującego autobusem. Nie ma więc automatycznego pierwszeństwa w każdej sytuacji, w której kierowca włączy kierunkowskaz.

Czy można wyprzedzić autobus przed przejściem dla pieszych?

Trzeba odróżnić omijanie autobusu stojącego na przystanku od wyprzedzania pojazdu, który porusza się po jezdni. To dwa różne manewry, a przepisy przewidują dla nich odmienne ograniczenia.

Zgodnie z art. 26 ust. 3 Prawa o ruchu drogowym zabronione jest wyprzedzanie pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany. Zakaz dotyczy również omijania pojazdu, który zatrzymał się, aby ustąpić pierwszeństwa pieszemu.

Dlatego kierowca powinien zwracać uwagę nie tylko na położenie autobusu, ale także na przyczynę jego zatrzymania. Jeżeli pojazd przepuszcza pieszego, nie wolno przejeżdżać obok niego.

Jakie mandaty grożą za nieprawidłowe ominięcie autobusu?

Wysokość mandatu zależy od tego, jaki przepis naruszy kierowca. Za niezatrzymanie się w sytuacji, w której należy umożliwić pasażerom swobodne dojście do autobusu na przystanku bez wysepki, grozi 300 zł mandatu i 6 punktów karnych.

Jeśli kierowca najedzie na podwójną linię ciągłą lub ją przekroczy, musi liczyć się z mandatem w wysokości 200 zł i 5 punktami karnymi. Z kolei znacznie surowsza kara grozi za ominięcie pojazdu, który zatrzymał się, aby ustąpić pierwszeństwa pieszemu. W takim przypadku mandat wynosi 1500 zł, a na konto kierowcy trafia 15 punktów karnych. W warunkach recydywy kara finansowa wzrasta do 3000 zł.

Osobna kara dotyczy kierowców, którzy nie umożliwiają autobusowi włączenia się do ruchu na obszarze zabudowanym, mimo że pojazd sygnalizuje taki zamiar kierunkowskazem. Za to wykroczenie grozi 200 zł mandatu.

Co powinien zrobić kierowca?

Możliwość ominięcia autobusu zależy od kilku czynników. Przy linii przerywanej manewr jest dopuszczalny, jeśli można go wykonać bezpiecznie. Przy podwójnej linii ciągłej nie wolno jej przekraczać ani na nią najeżdżać, ale sam przejazd obok autobusu nie jest automatycznie zabroniony, jeżeli samochód mieści się na swoim pasie.

Dodatkowe ograniczenia dotyczą przystanków bez wysepki dla pasażerów, na których piesi muszą korzystać z jezdni, aby dojść do autobusu lub chodnika. W takich przypadkach kierowca ma obowiązek zatrzymać samochód i umożliwić im bezpieczne przejście.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo