Pysznie i zdrowo w zgierskim „Cezaku”. „Ani grama cukru”
Młodzi kucharze z „Cezaka” pod okiem dietetyk Małgorzaty Wasiak i przy współpracy z Gminną Spółdzielnią Samopomoc Chłopska w Ozorkowie przygotowywali jesienne przetwory. Kuchnia wypełniła się słodkimi, owocowymi zapachami - uczniowie klasy gastronomicznej gotowali aromatyczne powidła śliwkowe z cynamonem i imbirem, mus jabłkowy z sokiem z granatu, daktylami i trawą cytrynową oraz mus gruszkowy z dodatkiem pigwy i pigwowca.
Korzystamy z owoców sezonowych, które znajdziemy w każdym polskim sadzie i ogrodzie. W tych przetworach najlepsze jest to, że zimą mogą zastąpić nam słodycze, kiedy nie ma świeżych owoców a chce nam się czegoś słodkiego – mówiła Małgorzata Wasiak, dietetyk.
Zdrowa alternatywa dla sklepowych słodkości przygotowana przez uczniów z „Cezaka” przygotowana została bez dodatku cukru, a naturalna słodycz wydobyta została dzięki dodanym daktylom i rodzynkom.
Nasze powidła i musy trafiły na ciasto drożdżowe upieczone według specjalnej receptury – z gotowaną na parze dynią. Nie dość, że wyszło bardzo smacznie to i zdrowo. Takie domowe przetwory to znakomity zamiennik słodyczy.
W role ekspertów, którzy ocenili efekty pracy młodych kucharzy ocenili uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Zgierzu, mieszkańcy powiatu oraz przedstawiciele Starostwa Powiatowego. Zdjęcia z wydarzenia znajdziecie w galerii.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.