Jak to się zaczęło? Rolnicy zgłaszali potrzebę, chcieli wjechać do Łodzi i handlować bez potrzeby zatrudniania pośredników – mówi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego. – Z drugiej strony docierały do mnie sygnały od mieszkańców Łodzi, którzy chcieli w swoim mieście przyjść na ryneczek i kupować towary bezpośrednio od producentów. Połączyliśmy więc potrzeby rolników i mieszkańców Łodzi. To się sprawdziło!
To miejsca, gdzie spotykają się tradycja i nowoczesność. Ryneczki, poprzez promowanie idei krótkiego łańcucha dostaw i przetwarzania na małą skalę, skutecznie promują dziedzictwo kulinarne regionu łódzkiego, zwiększają wiedzę mieszkańców o produktach tradycyjnych i regionalnych, kształtują prozdrowotne nawyki. Wspieranie takich miejsc wpływa na aktywizację gospodarczą regionu, wzmocnienie lokalnej tożsamości i bogactwa kulturowego obszarów wiejskich.
Lokalni rolnicy mają możliwość prezentacji i sprzedaży swoich wyrobów bezpośrednio konsumentom. Dzięki temu kupujący mogą cieszyć się świeżymi, zdrowymi produktami, a rolnicy zyskują większy udział w zyskach. To także okazja do nawiązania bezpośredniego kontaktu. Konsumenci mogą poznać proces wytwarzania żywności. Mają okazję poznać rolnika lub przetwórcę, który odpowiada za jakość produktu. Takie podejście buduje więź i zaufanie.
Wsparcie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020
Wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania
i wprowadzania do obrotu produktów rolnych to jeden z głównych priorytetów Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 - 2020. Dofinansowanie można było otrzymać na budowę lub remont obiektów do przechowywania chłodzenia i przetwarzania produktów rolnych, zakup odpowiedniej infrastruktury - instalacji, maszyn lub wyposażenia czy nabycia środków produkcji i pokrycia kosztów bieżących.
O wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój w ramach PROW ubiegać się mogli m.in. rolnicy, którzy zdecydowali się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych oraz ci, którzy podjęli działalność przetwórczą i sprzedaż produktów przetworzonych w ramach rolniczego handlu detalicznego, ale bez zarejestrowanej działalności gospodarczej. Nabór wniosków o dofinansowanie prowadziła Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Również Zarząd Województwa Łódzkiego w ramach działań delegowanych przeznaczył środki w ramach PROW 2014-2020 na inwestycje wspierające rozwój branży rolno-spożywczej. Dofinansowane zostały inwestycje na operacje związane z budową targowisk lub obiektów przeznaczonych na cele promocji lokalnych produktów. W ramach inicjatywy LEADER wsparte zostały projekty związane z podjęciem lub rozwojem działalności gospodarczej w zakresie produkcji i sprzedaży żywności tradycyjnej i regionalnej. Inną formą wsparcia rolników z środków PROW były szkolenia z nowoczesnych praktyk rolniczych, zarządzania gospodarstwem i marketingu.
Perspektywy na Przyszłość: Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej
na lata 2023-2027
Z kolei nowy okres programowania w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023 - 2027 obejmuje wsparcie dla zrównoważonych praktyk rolniczych, rozwoju infrastruktury i promocji lokalnych produktów. Program ten wzmocni proces modernizacji obszarów wiejskich i rolnictwa oraz zapewni dalszy ich rozwój. Jednym z kluczowych aspektów programu jest dalsze promowanie zrównoważonego rolnictwa, które dba o ochronę środowiska naturalnego i zachowuje różnorodność biologiczną.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Materiał opracowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.