reklama

Tak karmią w szpitalach w Łodzi i Zgierzu. Internauci nie pozostawiają suchej nitki

Opublikowano:
Autor:

Tak karmią w szpitalach w Łodzi i Zgierzu. Internauci nie pozostawiają suchej nitki - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
22
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości ZgierzTemat posiłków w szpitalach jest bardzo drażliwy i wywołuje wiele emocji. Na Facebooku internauci dzielą się zdjęciami posiłków, jakie otrzymali w szpitalu. O opinię zapytaliśmy też naszych Czytelników.
reklama

Obecnie większość szpitali obsługiwana jest przez katering. Pacjenci zgłaszają, jaką mają dietę lub jaka została przepisana im przez lekarza. Na tej podstawie otrzymują (czy też powinni otrzymywać) odpowiednie posiłki.

Napisała do nas jedna z pacjentek, która z powodu swojego schorzenia 3 miesiące przed wizytą w zgierskim szpitalu nie mogła jeść ryb i owoców morza.

Niech pani zgadnie, jaki był pierwszy obiad, który dostałam? Ryba! Jak zapytałam, czy mam jeść, to powiedzieli, że nie i zostałam bez obiadu.

– mówiła pani Małgorzata.

Na grupach facebookowych pojawiają się zdjęcia i opinie pacjentów, którzy poza skargami na wartości dietetyczne, mówili również o tym, że posiłki są niesmaczne i zimne.

reklama

„Dania są dietetyczne do tego stopnia, że kolega w cztery tygodnie schudł 13 kg” – pisał pan Marcin na grupie „Zgierskie sprawy”. „Przydałyby się tam Kuchenne rewolucje” - dodaje kolejny z internautów.

Pacjenci skarżą się na brak zróżnicowanej diety, powtarzalność produktów i brak wartościowych posiłków. Dodatkowo, nie zawsze wiedzą co jest im serwowane.

„Wygląd i konsystencja kupy. Smaku nie porównam, bo kup nie jadam. A co to dokładnie jest, to do dzisiaj nie wiem. Powiedzieli mi, że pasta” – pisała do nas pani Agnieszka.

Inni pacjenci zarzucali, że podczas wydawania posiłków nie ma zachowanej tajemnicy danych osobowych i głośno mówi się o tym kto choruje m.in. na cukrzycę lub nadciśnienie. Ponadto pacjenci zauważyli, że dania dla osób z podstawowym wyżywieniem oraz te, które mają ustalona dietę, dostają dokładnie ten sam posiłek. Różnica jest tylko w opisie na opakowaniu.

reklama

Zgodnie z warunkami obowiązującej umowy, posiłki przygotowywane są przez wykonawcę z uwzględnieniem diet i dodatków stosowanych w żywieniu chorych z uwzględnieniem rotacji pacjentów oraz zmian diet. Jednocześnie, w miarę możliwości rozpatrujemy prośby związane ze zwyczajami żywieniowymi pacjentów.

– mówił w listopadzie 2022 roku dla TuZgierz.pl dr n. med. Miłosz Dobrogowski, pełniący wtedy obowiązki dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Marii Skłodowskiej-Curie w Zgierzu.

Niestety w ostatnim czasie szpital nie odpowiadał na nasze pytania związane z wyżywieniem. Do końca zeszłego roku na każdego pacjenta przysługiwało 27 złotych.

 Nieodpowiednia dieta dla pacjentów 

Szpital Matki Polki w Łodzi na swojej stronie dość szczegółowo opisuje wyżywienie w placówce i podaje, że dla pacjentów przygotowuje się około 30 różnych diet.

reklama

W ICZMP każdy pacjent w zależności od zapotrzebowania kalorycznego bądź schorzenia ma odrębnie ustaloną dietę. Są diety m.in. niskotłuszczowe, niskosodowe, cukrzycowe, ubogoresztkowe, bogatobiałkowe, płynne, papkowate. Bierzemy pod uwagę względy zdrowotne, ale też wyznaniowe, czy kulturowe. Pacjentki w naszym szpitalu, jeżeli nie koliduje to z ich stanem zdrowia, mogą otrzymywać posiłki jarskie, wegetariańskie  czy wegańskie. Zdarzyło się, iż na wyraźną prośbę pacjentki podawaliśmy m.in. dietę koszerną.

– czytamy na stronie ICZMP.

Pacjenci mają z czego wybierać, jednak i tutaj nie wszyscy są zadowoleni. Zdarzają się informacje od pacjentów, którzy zgłaszali problemy z dietą, ale ich prośba została rozpatrzona dopiero po dwóch dniach. 

reklama

W listopadzie 2022 roku pacjenci z oddziału hematologii w szpitalu im. Kopernika w Łodzi złożyli skargę do dyrekcji szpitala na stan posiłków. Sprawa została potraktowana poważnie. Pacjenci mieli spotkać się z dietetykiem, który miał wziąć pod uwagę potrzeby i preferencje pacjentów. Takie sytuacje niestety są rzadkością.

Czy w szpitalach będzie lepiej?

Niewłaściwie dobrana dieta lub niedożywienie może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję pacjentów. W rezultacie może to wydłużyć pobytu chorego w szpitalu, a co za tym idzie zwiększyć koszty leczenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej apeluje, że badania stanu odżywienia pacjentów w szpitalnych wykazywały niedobry niektórych składników mineralnych i witamin w przygotowywanych posiłkach.

Od lipca 2022 roku w Ministerstwie Zdrowia trwały konsultacje projektu rozporządzenia, w sprawie wymagań żywieniowych w szpitalach. Projekt miał wejść w życie z początkiem kwietnia tego roku, tak się jednak nie stało.

Do projektu można było zgłaszać uwagi, a tych od środowiska lekarskiego wpłynęło aż 120. W toku konsultacji Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło konieczność modyfikacji i dopiero po jej zatwierdzeniu prace legislacyjne zostaną wznowione.

Nie wiadomo, o ile wydłuży się proces, dzieki któremu pacjenci zaczną dostawać odpowiednie posiłki. My natomiast przygotowaliśmy zdjęcia nadesłane przez internautów, pokazujące jak wygląda szpitalne jedzenie. Zapraszamy do galerii.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Najlepsze i unikalne treści ze Zgierza i okolicy

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama