Popisy kulinarne uczniów zgierskiego „Cezaka”
Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. J. S. Cezaka w Zgierzu ponownie mieli okazję wykazać się, w pocie czoła przygotowując przysmaki w szkolnej kuchni. Jakiś czas temu uraczyli gości smacznymi, zdrowymi przetworami, teraz przyszła kolej na desery i swojskie potrawy. W ramach warsztatów „Cztery pory roku – jesień” powstały tradycyjne przysmaki, w nowoczesnym wydaniu. Gruszka gotowana w soku wiśniowym z dodatkiem nalewki truskawkowej, waniliowy krem angielski, kruszonka z palonej czekolady – takim smakom bez wątpienia z trudem się oprzeć.Młodzi kucharze przygotowywali potrawy na bazie lokalnych produktów, jesiennych owoców i warzyw oraz mięs od okolicznych dostawców, a także domowych przetworów. Pod okiem zawodowców powstały takie smakowitości jak zalewajka z rozmarynem i białym serem, czy mus z wątróbek na grzankach ze swojskiego chleba na zakwasie.
Warsztaty organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego w ramach projektu „Łódzkie gotuje”. W poprzedniej odsłonie spotkań pod okiem dietetyk Małgorzaty Wasiak uczniowie „Cezaka” pracowali nad przygotowaniem zdrowych przetworów sezonowych . „Korzystamy z owoców sezonowych, które znajdziemy w każdym polskim sadzie i ogrodzie. W tych przetworach najlepsze jest to, że zimą mogą zastąpić nam słodycze, kiedy nie ma świeżych owoców a chce nam się czegoś słodkiego”, mówiła specjalistka.
W galerii znajdziecie zdjęcia z wydarzenia w zgierskiej szkole.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.