Wierni do koszyków wkładają to, co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania. Dodatkowo znajdziemy tam pisanki czy czekoladowe zające, a niektóre koszyki są pięknie przybrane.
Tradycja święcenia pokarmów w Wielką Sobotę
Święcenie pokarmów w przyniesionych koszyczkach (święconkach) odbywa się w Wielką Sobotę. Jakie potrawy wkładamy do koszyczka wielkanocnego?Przede wszystkim jajka, które są symbolem nowego życia. Mogą być po prostu ugotowane, ale wkłada się również pisanki lub kraszanki. W koszyczku powinien się znaleźć także baranek. Kiedyś formowało się go z masła albo ciasta. Obecnie najczęściej jest cukrowy. Przymocowana jest do niego chorągiewka z napisem Alleluja. Baranek ma symbolizować zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa.
Do święconki wkładamy również sól, która ma chronić przed zepsuciem. W święconce powinien znaleźć się także chleb, na pamiątkę chleba eucharystycznego, którym Jezus dzielił się z Apostołami. Inne potrawy, które umieszczamy w koszyczku wielkanocnym, to: wędliny, chrzan, pieprz, babka wielkanocna oraz w niektórych regionach także miód. Wiklinę przystrajamy najczęściej białą serwetką i bukszpanem.
Święcenie koszyczków wielkanocnych
Święconka zawiera symboliczną ilość potraw. Kiedyś święcono wszystko, co miało pojawić się na stole. Obecnie święcenie pokarmów ma wymiar symboliczny i przynosimy tylko część potraw.Podczas wielkanocnego śniadania w wielu domach rodziny dzielą się jajkiem, składając sobie życzenia pomyślności. Symbolizuje to również gotowość do dzielenia się radością z faktu, że Chrystus jest obecny w danej rodzinie.
Zobaczcie, jak wyglądają święconki przyniesione do kościoła.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.