reklama

Marchewkowe „niebo w gębie” od babci Krystynki. Sprawdź ten przepis i daj się zaskoczyć

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Marchewkowe „niebo w gębie” od babci Krystynki. Sprawdź ten przepis i daj się zaskoczyć - Zdjęcie główne

Marchewkowe „niebo w gębie” od babci Krystynki | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Łódź po godzinachNie tylko pierniczki, nie tylko jabłecznik. Już niebawem na wigilijnym stole możemy zaprezentować pienik marchewkowy, który od lat przyrządza – według własnego przepisu – babcia Krystynka. Jaki jest jej sekret?
reklama

Ten piernik marchewkowy zachwyci nie tylko smakoszy deserów, ale także i miłośników ciasta marchewkowego z różnych stron kraju.

Gotuj i piecz z babcią Krystynką - jak zrobić piernik marchewkowy?

Co potrzebujemy?

  • Dwie marchewki – najlepiej nie za duże
  • Trzy jajka – najlepiej z wolnego wybiegu
  • Po jednej szklance cukru, oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
Do tego po jedynej łyżeczce proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej i cukru wanilinowego, pół łyżeczki cynamonu i miodu, oraz – wedle uznania – świąteczną przyprawę z torebki.

Od czego dalej zacząć?

Piernik marchewkowy według przepisy babci Krystynki

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Szykujemy formę: może być o średnicy 24 cm. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką.

reklama

Marchewkę trzemy na grubych oczkach. W misce ubijamy jajka z cukrem  na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Dodajemy składniki suche: W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając łyżką.

Wszystko łączymy. Do ciasta dodajemy startą marchewkę i miód. Mieszamy do połączenia składników.

Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 30 minut, po czym sprawdzamy stopień wypieczenia. Następnie zostawiamy na kolejne 15/20 minut i ciasto powinno być gotowe. Babcia Krystynka przypomina – nie ważne, jak smakowicie by nie wyglądało warto poczekać do całkowitego wystygnięcia.

Jak zrobić krem do piernika marchewkowego 

To bardzo prosty przepis. Do przygotowania kremu będziesz potrzebować: 
składniki:

reklama

  • 100 gramów serka śmietankowego
  • 50 gramów miękkiego masła
  • ½ szklanki  cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • olejek pomarańczowy (kilka kropli)
Przygotowanie kremu 

  • Masło i serek wymieszaj łyżką.
  • Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. 
  • Dodaj olejek pomarańczowy.
  • Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki mikserem na wolnych obrotach. 
  • Posmaruj kremem piernik marchewkowy. Posyp skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Najlepsze i unikalne treści ze Zgierza i okolicy

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama