Ten piernik marchewkowy zachwyci nie tylko smakoszy deserów, ale także i miłośników ciasta marchewkowego z różnych stron kraju.
Gotuj i piecz z babcią Krystynką - jak zrobić piernik marchewkowy?
Co potrzebujemy?
- Dwie marchewki – najlepiej nie za duże
- Trzy jajka – najlepiej z wolnego wybiegu
- Po jednej szklance cukru, oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Od czego dalej zacząć?
Piernik marchewkowy według przepisy babci Krystynki
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Szykujemy formę: może być o średnicy 24 cm. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką.Marchewkę trzemy na grubych oczkach. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
Dodajemy składniki suche: W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając łyżką.
Wszystko łączymy. Do ciasta dodajemy startą marchewkę i miód. Mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 30 minut, po czym sprawdzamy stopień wypieczenia. Następnie zostawiamy na kolejne 15/20 minut i ciasto powinno być gotowe. Babcia Krystynka przypomina – nie ważne, jak smakowicie by nie wyglądało warto poczekać do całkowitego wystygnięcia.
Jak zrobić krem do piernika marchewkowego
To bardzo prosty przepis. Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:składniki:
- 100 gramów serka śmietankowego
- 50 gramów miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- olejek pomarańczowy (kilka kropli)
- Masło i serek wymieszaj łyżką.
- Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
- Dodaj olejek pomarańczowy.
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki mikserem na wolnych obrotach.
- Posmaruj kremem piernik marchewkowy. Posyp skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.