Festiwal Smaków zorganizowano na terenie Gminnego Centrum Kultury Sportu Turystyki i Rekreacji w Dzierżąznej.
Golonka z Besiekierza najlepsza
Pierwsze miejskie w konkursie "Najlepszy Smak Kulinarny Gminy Zgierz" zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Besiekierz.Konkursową golonkę przygotowała Aneta Pietrasik. Nie było lekko, przygotowania trwały dwa dni.
- Miałam mięso z rodzinnej masarni. Musi się ono peklować 24 godziny
- opowiada pani Aneta.
Kluczowe są także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, tymianek. Sekret tkwi również w gotowaniu w warzywach. Istotne jest również pieczenie w ciemnym piwie.
Na Festiwal Smaku panie z KGW Besiekierz przygotowały na swoje stoisko również inne specjały. Ciasta: szarlotkę, sernik na ciemnym cieście i piernik.
- Rozeszły się błyskawicznie. Podobnie zresztą jak kopytka z sosem i zupa, tzw. garnek chłopski besiekierski, z dodatkiem ziemniaków i kapusty
- mówi Małgorzata Kotus-Stępniak, przewodnicząca KGW.
KGW Besiekierz działa od dwóch lat i ma już kilka sukcesów na swoim koncie, np. podium na Bitwie Regionów czy drugie miejsce na Dożynkach Wojewódzkich w kat. mięsne smaki.
Dodajmy, że podczas Festiwalu Smaków nie brakowało atrakcji dla najmłodszych. Były dmuchańce, malowanie twarzy i pokaz sprzętu strażackiego. Zorganizowano stoiska ze zdrową żywnością, warsztaty dekoracji warzyw i owoców. Zaprezentowały się także lokalne zespoły: Szczawinianki, Giecznianki z kapelą oraz Jednorożce. Gwiazdą wieczoru była Eleni. Nie zabrakło największych przebojów artystki, jak np. "Miłość jak wino".
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.