reklama

Wiekopomna chwila nadeszła. Sławosz Uznański-Wiśniewski zjadł kosmiczne pierogi

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Wiekopomna chwila nadeszła. Sławosz Uznański-Wiśniewski zjadł kosmiczne pierogi - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
3
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Polska i ŚwiatPierogi z kapustą i grzybami unoszące się w stanie nieważkości? Takie rzeczy tylko z udziałem polskiego astronauty. W 12. dniu misji Ax-4 Sławosz Uznański-Wiśniewski spełnił marzenie wielu rodaków. Zjadł pierogi na orbicie. Mało tego. Podzielił się z dowódczynią misji, Peggy Whitson.
reklama

Pierogi w stanie nieważkości

Ludzkość stąpała po Księżycu, teraz szykuje się na Marsa, ale dopiero teraz nadeszło to, na co czekali wszyscy Polacy. Pierogi poleciały w kosmos. I nie byle jakie - z kapustą i grzybami, przygotowane specjalnie na misję Ax-4. W niedzielę (7 lipca), w 12. dniu swojej misji na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, Sławosz Uznański-Wiśniewski po raz pierwszy zjadł polski przysmak w stanie nieważkości. I zrobił to w towarzystwie nie byle kogo, bo dowódczyni misji, Peggy Whitson, amerykańskiej legendy astronautyki.

Nieplanowana transmisja z ISS

Choć na ten dzień nie było planowanego połączenia z ISS, Polska Agencja Kosmiczna poinformowała, że ku uciesze fanów (i głodomorów) pojawiło się wideo z serii „Ax-4 Mission Update”, w którym astronauta z Łodzi prezentuje nie tylko postępy eksperymentów, ale też… swoje ulubione danie.

reklama

- Pierogi to bardzo, bardzo polskie danie. Jemy je na Boże Narodzenie. To także jedzenie na pocieszenie. Jest bardzo domowe, gdziekolwiek mieszkałem: we Francji, Niemczech, Szwajcarii, Anglii czy Norwegii - zawsze własnoręcznie robiłem pierogi i częstowałem znajomych, by podzielić się odrobiną kultury. Odrobiną Polski i tego, kim jesteśmy

- opowiadał z pokładu ISS Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Przysmaku spróbowała też Peggy Whitson, a nawet prowadząca ze studia na Ziemi.

Gessler i LYOFOOD zadbali o smak dzieciństwa

Oczywiście nie były to klasyczne pierogi lepione przez babcię. Kosmiczna wersja przeszła liofilizację, czyli proces suszenia mrozem, który pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych, a przy tym daje gwarancję, że ciasto nie rozleci się przy pierwszym obrocie w stanie nieważkości.

reklama

Danie przygotowała firma LYOFOOD, we współpracy z Mateuszem Gesslerem, specjalnie na prośbę Sławosza.

Na nagraniu widać, jak pierogi unoszą się swobodnie w kabinie ISS, a dumny astronauta dzieli się swoją historią i sentymentem do tego dania. Dla niego to więcej niż tylko jedzenie. To smak domu, dzieciństwa i polskiej tożsamości.

Po eksperymentach czas na pierogi

W niedzielę Sławosz oczywiście nie tylko pałaszował. Przede wszystkim kolejny dzień pracował nad eksperymentami naukowymi, m.in.:

  • EEG Neurofeedback (badania aktywności mózgu w warunkach mikrograwitacji),
  • AstroMentalHealth (analiza zdrowia psychicznego astronautów),
  • Mxene in LEO (testy nowoczesnych materiałów w warunkach orbity),
  • Scalable Radiation Monitor (rozwój czujników promieniowania),
  • oraz zakończył pracę nad Wireless Acoustics (badaniem dźwięków w stanie nieważkości).
 

reklama

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Artykuł pochodzi z portalu tulodz.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo