Innowacyjna kawa z Aleksandrowa Łódzkiego
Firma HeyDay Group od kilkunastu lat prowadzi palarnię kawy w Aleksandrowie Łódzkim, gdzie wypala nasiona kawy z zakątków świata i sprzedaje je pod dwiema markami. Teraz zgłosiła do konkursu na dofinansowanie unijne projekt „Innowacyjna kawa”.
Chili pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki, kurkuma wspomaga pracę serca i mózgu, jest antyoksydantem. Przy połączeniu tych składników z kawą ważne jest jednak, żeby nie stracić tych cennych właściwości. No i zależało nam na dodatku naturalnym, nie chemicznym
- mówi Andrzej Bojanowski, członek zarządu HeyDay Group.
Projekt firmy, zakładający wzbogacenie oferty i stworzenie możliwości innowacyjnego wypalania kawy z dodatkiem chili, kakao, kurkumy czy kardamonu został pozytywnie oceniony w konkursie zorganizowanym przez Centrum Obsługi Przedsiębiorcy. Wniosek HeyDay Group opiewał na blisko milion złotych przy wartości projektu prawie 1,5 mln zł.
Pomysły na poszerzenie oferty smakowej nie są wyssane z palca. Przy opracowywaniu nowych smaków firma współpracuje z uczelniami, gdzie przebadała m.in. w jakiej temperaturze można wypalać kawę z odpowiednim dodatkiem, żeby nie stracić cennych właściwości, a przy tym zachować smak.
Palimy kawę gorącym powietrzem - wyjaśnia członek zarządu firmy. - Piec jest w pełni skomputeryzowany i odtwarza naszą recepturę. Powtarzalność jest naszą przewagą.
Oprócz większego pieca HeyDay chce pozyskać młyn do kawy i sprzęt, który pozwoli na eliminację zapachu wydzielanego podczas palenia.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.