reklama

Kandydaci na prezydenta Zgierza. Kto powalczy o stanowisko?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Karolina Wolska

Kandydaci na prezydenta Zgierza. Kto powalczy o stanowisko? - Zdjęcie główne

Kto ubiega się o stanowisko prezydenta w Zgierzu? | foto Karolina Wolska

Przeczytaj również:

Wiadomości Zgierz Wybory samorządowe już za niespełna miesiąc. Znamy kandydatów na radnych oraz na stanowisko prezydenta Zgierza.
reklama

Podano konkretne listy wyborcze, a co za tym idzie również kandydatów. Kto będzie ubiegał się o stanowisko prezydenta miasta?

Wybory samorządowe 2024

Wybory do rad gmin, powiatów, sejmików odbędą się 7 kwietnia. Podobnie jak wybory wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Jeśli któryś z kandydatów uzyska bezwzględną przewagę - minimum połowę ważnych głosów, prezydenta Zgierza poznamy w tym samym terminie co radnych. Jeśli nie, rozstrzygnie to druga tura głosowania, która odbędzie się 21 kwietnia.

Kandydaci na prezydenta miasta Zgierza

O reelekcję w nadchodzących wyborach ubiegać będzie się obecny prezydent Zgierza, Przemysław Staniszewski, który startuje z ramienia Stowarzyszenia Przemysława Staniszewskiego. Ten urząd piastuje od 2014 roku.

Z ramienia Trzeciej Drogi wystartuje Grzegorz Leśniewicz, od 2018 roku przewodniczący Rady Miasta Zgierza. Pełnił również funkcję starosty powiatu zgierskiego w latach 2001-2002 oraz 2005-2006 i startował w wyborach na prezydenta Zgierza w 2006 roku.

Kandydatem Koalicji Obywatelskiej na prezydenta Zgierza jest Łukasz Wróblewski, który kończy kadencję radnego w Radzie Miasta Zgierza.

Kandydatem Prawa i Sprawiedliwości jest Tomasz Dziedzic, który od pięciu lat pełni funkcję drugiego zastępcy prezydenta Zgierza, a w 2018 roku startował do Rady Powiatu Zgierskiego z komitetu PiS.

Swojego kandydata zaprezentowała również Geotermia Konfederacja Ziemi Zgierskiej. Jest nim dr inż. Mateusz Zakrzewski

Komitet Wyborczy Zgierzanie na stanowisko prezydenta Zgierza zaprezentował Adriana Lewandowskiego, Przewodniczącego Zarządu Osiedla 650-lecia.

wróć na stronę główną

Najlepsze i unikalne treści ze Zgierza i okolicy

hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy